niedziela, 10 stycznia 2016

Risotto z kurkami i mozarellą

O tak, własnie trwa sezon na kurki. Możecie je znaleźć w polskich lasach lub 'warzywniakach'. Nie znam się na grzybach, dlatego kupuję je w sklepie. Nie przepadam za grzybami, jednak risotto z kurkami zjem zawsze! Miękki, kremowy ryż podany z podsmażanymi grzybkami oraz białą mozarellą i do tego świeża bazylia. Ta kombinacja musi się udać. Przygotuj to danie jak najszybciej, sezon na kurki szybko się kończy.


liczba porcji: 2         czas: 40 minut                 poziom: łatwy

Składniki:
  • 0,5 l bulionu
  • 100g ryżu
  • 100g grzybów kurek
  • 1 biała mozarella
  • 1 cebula
  • 125 ml wina białego wytrawnego
  • Sól, pieprz
  • Świeża bazylia
  • oliwa
1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. 2. 2. Kurki czyścimy i kroimy w kostkę. Mniejsze kawałki odstawiamy na bok. 
3. Grzyby chwilę podsmażamy, ale nie dusimy. 
4. Następnie dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę. 
5. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.
6. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
7. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu. Dolewamy bulionu tak długo, aż ryż będzie miękki.
8. Danie ściągamy z ognia.
9. W osobnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mniejsze grzyby i chwilę smażymy.
10.Risotto wykładamy na talerz i podajemy z podsmażonymi kurkami, białą mozarellą oraz bazylią.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz