liczba porcji: 2 czas: 40 minut poziom: łatwy
- 0,5 l bulionu
- 100g ryżu
- 100g grzybów kurek
- 1 biała mozarella
- 1 cebula
- 125 ml wina białego wytrawnego
- Sól, pieprz
- Świeża bazylia
- oliwa
3. Grzyby chwilę podsmażamy, ale nie dusimy.
4. Następnie dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę.
5. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.
6. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
7. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu. Dolewamy bulionu tak długo, aż ryż będzie miękki.
8. Danie ściągamy z ognia.
9. W osobnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mniejsze grzyby i chwilę smażymy.
10.Risotto wykładamy na talerz i podajemy z podsmażonymi kurkami, białą mozarellą oraz bazylią.
7. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu. Dolewamy bulionu tak długo, aż ryż będzie miękki.
8. Danie ściągamy z ognia.
9. W osobnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mniejsze grzyby i chwilę smażymy.
10.Risotto wykładamy na talerz i podajemy z podsmażonymi kurkami, białą mozarellą oraz bazylią.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz