niedziela, 10 stycznia 2016

Papryka i cukinia nadziewane parówkami i ryżem

Gdy następuje sezon na świeżą i młodą cukinię i paprykę warto wykorzystać je na obiad. Nadziać tym co lubimy. Ja nie miałam w domu za bardzo składników, więc zrobiłam z tym co miałam. Prawie każdy ma zamrożone parówki i ryż w szafce. Więc to właśnie wykorzystałam na obiad. Jest to sycące danie, nie trzeba dużo przygotowywać, jednak trzeba poczekać, aż warzywa się upieką. Ale myślę, że warto.


  liczba porcji: 2               czas: 80 minut            poziom: łatwy

 

     Składniki:

  • 2 papryki
  • Cukinia młoda
  • 5 parówek
  • 50 g sypkiego ryżu
  • 2 cebule
  • 100 g mozzarelli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól, pieprz, papryka ostra, oregano

1. Parówki obieramy z folii i kroimy w plasterki. 
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 
3. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor.
4. Kolejno wrzucamy parówki i dalej smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia.
5. Ryż płuczemy i przesypujemy do wrzącej wody (125 ml). Gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. 
6. Następnie dodajemy do parówek i cebuli. 
7. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą, oregano i koncentrat pomidorowy, a także pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Mieszamy.
8. Paprykę i cukinię myjemy. Paprykę rozcinamy na górze, tak żeby powstał daszek. Wyciągamy nasionka i błonkę. Cukinię kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. 
9. Warzywa nadziewamy masą ryżowo-parówkową.
10. Paprykę pieczemy 40 minut, cukinię 25 minut w 180 stopniach, grzałka góra, dół, w naczyniu żaroodpornym.
11. Podajemy gorące – wtedy najlepiej z papryki zejdzie skórka, a cukinię należy kupić młodą, wtedy skórka nie będzie twarda.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz