liczba porcji: 2 czas: 80 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 2 papryki
- Cukinia młoda
- 5 parówek
- 50 g sypkiego ryżu
- 2 cebule
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól, pieprz, papryka ostra, oregano
1. Parówki obieramy z folii i kroimy w plasterki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor.
4. Kolejno wrzucamy parówki i dalej smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia.
5. Ryż płuczemy i przesypujemy do wrzącej wody (125 ml). Gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
6. Następnie dodajemy do parówek i cebuli.
7. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą, oregano i koncentrat pomidorowy, a także pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Mieszamy.
8. Paprykę i cukinię myjemy. Paprykę rozcinamy na górze, tak żeby powstał daszek. Wyciągamy nasionka i błonkę. Cukinię kroimy wzdłuż i usuwamy pestki.
9. Warzywa nadziewamy masą ryżowo-parówkową.
10. Paprykę pieczemy 40 minut, cukinię 25 minut w 180 stopniach, grzałka góra, dół, w naczyniu żaroodpornym.
11. Podajemy gorące – wtedy najlepiej z papryki zejdzie skórka, a cukinię należy kupić młodą, wtedy skórka nie będzie twarda.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz