sobota, 9 stycznia 2016

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza to danie idealne na obiad lub romantyczną kolację. Jest to danie które rozpali wasze zmysły, gdyż owoce morza są afrodyzjakami. Połączenie ryżu z darami morza spowodowało, że danie jest sycące i egzotyczne.


   liczba porcji: 3               czas: 40 minut            poziom: średni

 

     Składniki:
 
  • 1 l bulionu
  • 150 g ryżu
  • 250 g owoców morza (ośmiornice, krewetki, małże, kalmary)
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml wina białego półwytrawnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazyli, majeranku
  • oliwa do smażenia

1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą.
2. Dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę.
3. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.
4. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
5. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu.
6. W międzyczasie obieramy marchew, a z papryki usuwamy gniazdo i warzywa kroimy w kostkę. Gdy zużyjemy ok. ½ l bulionu do ryżu dorzucamy marchew i paprykę.
7. Dalej dusimy ryż z bulionem do miękkości.Gdy ryż jest miękki dodajemy owoce morza i dusimy ok. 6 minut.
8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Na koniec doprawiamy papryką słodką, ostrą, bazylią, majerankiem, pieprzem i solą do smaku.

Smacznego.

____________________________________________________________

1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą.



2. Dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę.
3. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.


4. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
5. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu.
6. W międzyczasie obieramy marchew, a z papryki usuwamy gniazdo i warzywa kroimy w kostkę. Gdy zużyjemy ok. ½ l bulionu do ryżu dorzucamy marchew i paprykę.
7. Dalej dusimy ryż z bulionem do miękkości.Gdy ryż jest miękki dodajemy owoce morza i dusimy ok. 6 minut.


8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Na koniec doprawiamy papryką słodką, ostrą, bazylią, majerankiem, pieprzem i solą do smaku.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz