liczba porcji: 3 czas: 40 minut poziom: średni
Składniki:
1 l bulionu
150 g ryżu
250 g owoców morza (ośmiornice, krewetki, małże, kalmary)
1 marchew
½ czerwonej papryki
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml wina białego półwytrawnego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazyli, majeranku
oliwa do smażenia
1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą.
2. Dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę.
3. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.
4. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
5. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu.
6. W międzyczasie obieramy marchew, a z papryki usuwamy gniazdo i warzywa kroimy w kostkę. Gdy zużyjemy ok. ½ l bulionu do ryżu dorzucamy marchew i paprykę.
7. Dalej dusimy ryż z bulionem do miękkości.Gdy ryż jest miękki dodajemy owoce morza i dusimy ok. 6 minut.
8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Na koniec doprawiamy papryką słodką, ostrą, bazylią, majerankiem, pieprzem i solą do smaku.
Smacznego.
____________________________________________________________
1. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą.
2. Dodajemy surowy ryż i czekamy, aż zrobi się przezroczysty i wchłonie całą oliwę.
3. Dodajemy 125 ml wina białego i mieszamy, tak długo aż ryż wchłonie wino.
4. Bulion zagotowujemy i utrzymujemy stałą, wysoką temperaturę.
5. Do ryżu dodajemy po chochli bulionu, mieszamy od czasu do czasu.
6. W międzyczasie obieramy marchew, a z papryki usuwamy gniazdo i warzywa kroimy w kostkę. Gdy zużyjemy ok. ½ l bulionu do ryżu dorzucamy marchew i paprykę.
7. Dalej dusimy ryż z bulionem do miękkości.Gdy ryż jest miękki dodajemy owoce morza i dusimy ok. 6 minut.
8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Na koniec doprawiamy papryką słodką, ostrą, bazylią, majerankiem, pieprzem i solą do smaku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz