sobota, 9 stycznia 2016

Utopiona perła w gulaszu

Kaszę jęczmienną nazywa się perłową, ponieważ podczas obróbki jest polerowana. Ja dziś utopiłam ją w gulaszu, który komponuje się z nią idealnie.


liczba porcji: 2          czas: 120 minut                poziom: średni
                                  
     Składniki:
 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • ½ papryki czerwonej
  • cebula
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu i soli
  • świeża natka pietruszki
  • liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie

1. Mięso myjemy, usuwamy białe błonki i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, a następnie wkładamy mięso, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy paprykę słodką i ostrą.
4. Do tego wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę. Do podsmażonych warzyw wlewam przygotowany wywar.
5. Tak przygotowane danie mieszam i gotuję, aż sos się zredukuje.
6. W garnku gotuję kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz