poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rolada biszkoptowa z galaretką

Rolada biszkoptowa kojarzy mi się z latami 90 ubiegłego wieku. Śmiało mogę stwierdzić, że to było wg mnie najlepsze ciasto dzieciństwa. Delikatny i wilgotny biszkopt połączony z słodkim kremem śmietanowym i galaretką. Koniecznie czerwoną! Zapraszam :)





czas: 80 minut     porcji: 1 blacha       poziom: łatwy

Składniki:
    
     Ciasto
  • 3 duże jajka
  • 50g cukru
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
  • 220g mascarpone
  • 200g śmietany 30%
  • 20g cukru pudru
    Ponad to:
  • 1 op. galaretki
  • cukier puder

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiewam w misce i łączę z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno po 1 łyżce dodaję cukier i ciągle mieszam na małych obrotach. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Wsypuję przesiane mąki 
z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Blachę / wymiary 33x26cm/ smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę biszkoptową i wyrównuję szpatułką. Piekę około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
Wilgotną ściereczkę oprószam cukrem pudrem i kładę na upieczony gorący biszkopt. Natychmiast ściągam papier do pieczenia. Następnie ciasto zwijamy, razem z ręcznikiem 
i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
Serek mascarpone przekładam do miski i mieszam, do uzyskania jednolitej masy.
Śmietanę ubijam, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści. Wylewamy do płaskiego naczynia 
i czekamy aż stężeje. Gdy galaretka już stężeje kroimy ją w paski lub w kostkę.
Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy masę śmietanową układamy galaretkę. Całość ostrożnie zwijamy. Ciasto przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy na około godzinę do lodówki. 
Ja moją roladę trzymałam w lodówce całą noc, dzięki czemu była miękka i wilgotna.
Po wyciągnięciu rolady z lodówki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz