czas: 80 minut porcji: 1 blacha poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto
- 3 duże jajka
- 50g cukru
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem - 220g mascarpone
- 200g śmietany 30%
- 20g cukru pudru
Ponad to: - 1 op. galaretki
- cukier puder
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiewam w misce i łączę z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno po 1 łyżce dodaję cukier i ciągle mieszam na małych obrotach. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Wsypuję przesiane mąki
z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Blachę / wymiary 33x26cm/ smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę biszkoptową i wyrównuję szpatułką. Piekę około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
Wilgotną ściereczkę oprószam cukrem pudrem i kładę na upieczony gorący biszkopt. Natychmiast ściągam papier do pieczenia. Następnie ciasto zwijamy, razem z ręcznikiem
i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
Serek mascarpone przekładam do miski i mieszam, do uzyskania jednolitej masy.
Śmietanę ubijam, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści. Wylewamy do płaskiego naczynia
i czekamy aż stężeje. Gdy galaretka już stężeje kroimy ją w paski lub w kostkę.
Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy masę śmietanową układamy galaretkę. Całość ostrożnie zwijamy. Ciasto przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Ja moją roladę trzymałam w lodówce całą noc, dzięki czemu była miękka i wilgotna.
Po wyciągnięciu rolady z lodówki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz