poniedziałek, 4 stycznia 2016

Śledzie ze smażoną papryką

Śledzie to idealne przegryzki na imprezy oraz szybkie śniadanie. Te rybki są także obowiązkowe przy wieczerzy Wigilijnej. Dziś zapraszamy na super łatwy przepis na śledziki. Danie to zostało przygotowane z tego co mam akurat pod ręką. Zostało mi trochę śledzi i znalazłam słoik z papryczką. Więc pomyślałam czemu by coś z tego nie zrobić. W ten sposób powstało to proste danie.


czas : 35 minut  + noc        porcji: 6                                poziom: łatwy

Składniki:
  • 200g śledzi
  • 200g papryki smażonej Rolnik
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, bazylia


Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i zalewamy w naczyniu mlekiem. Zostawiamy na noc lub co najmniej 6 godz., dzięki czemu nasze śledzie nie będą tak słone.
Następnego dnia płuczemy śledzie z mleka i kroimy w drobną kostkę. Smażoną paprykę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Wszystko razem mieszamy 
i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz