poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rosół - królowa zup

Ta zupa kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Danie, które zawsze pojawiało się na stole w ten dzień. Zupa, która musi być koniecznie z makaronem nitki.


liczba porcji: 4               czas: 3 h               poziom: łatwy

 

     Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2500 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego, lubczyk
  • pieprz w kulkach, 3 listki liścia laurowego

Do garnka z wodą wkładam skrzydełka z kurczaka oraz ziele angielskie, lubczyk, pieprz w kulkach i liście laurowe. Gotuję je tak długo, aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania mięsa warzywa obieram i kroję na kostkę. Połówkę cebuli spalam nad palnikiem.
Gdy mięso jest miękkie ściągam z wody szumowiny, a następnie wrzucam pokrojone  warzywa i podpaloną cebulę.
Całość ustawiam na mały ogień i gotuję przez ok. 2 godziny.
Podpalona cebula doda naszej zupie pięknego złotego koloru.
Zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną królową zup podaję z makaronem nitki i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz