Ta zupa kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Danie, które zawsze pojawiało się na stole w ten dzień. Zupa, która musi być koniecznie z makaronem nitki.
liczba porcji: 4 czas: 3 h poziom: łatwy
Składniki:
- 2 litry wody
- 2500 g skrzydełek z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- 2 kulki ziela angielskiego, lubczyk
- pieprz w kulkach, 3 listki liścia laurowego
Do
garnka z wodą wkładam skrzydełka z kurczaka oraz ziele angielskie, lubczyk,
pieprz w kulkach i liście laurowe. Gotuję je tak długo, aż mięso będzie
miękkie.
W
trakcie gotowania mięsa warzywa obieram i kroję na kostkę. Połówkę cebuli
spalam nad palnikiem.
Gdy
mięso jest miękkie ściągam z wody szumowiny, a następnie wrzucam
pokrojone warzywa i podpaloną cebulę.
Całość
ustawiam na mały ogień i gotuję przez ok. 2 godziny.
Podpalona
cebula doda naszej zupie pięknego złotego koloru.
Zupę
doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Tak
przygotowaną królową zup podaję z makaronem nitki i świeżo posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz