niedziela, 10 stycznia 2016

Salsa paprykowa

Salsa paprykowa to rodzaj dipu, który można użyć do nachosów, podpiekanych kanapek lub jako pierzynka dla mięs i ryb. Ostry smak zawdzięcza papryczkom piri piri - uwaga piekielnie ostre! Przygotowanie salsy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Urozmaici każde danie.


liczba porcji: 2     czas: 20 minut          poziom: łatwy

          Składniki:
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól i pieprz świeżo mielony, bazylia 
  • 1 papryczka piri piri opcjonalnie 
1. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno szatkujemy.
2. W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.
3. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, startą papryczkę piri piri oraz sól, pieprz i porwaną bazylię. 4. Całość chwilę dusimy w garnku.

Smacznego.
___________________________________________________

1. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno szatkujemy.
2. W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.


3. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, startą papryczkę piri piri oraz sól, pieprz i porwaną bazylię. 4. Całość chwilę dusimy w garnku.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz