niedziela, 10 stycznia 2016

Ryba z salsą paprykową

Moja ulubiona ryba pod pierzynką z salsy paprykowej to przepis na dzisiejszy obiad. Dzięki delikatnie ostrej salsy ryba nabiera nowych smaków. A podana z kaszą to poezja. Istnie zdrowe danie :)


liczba porcji: 2           czas: 40 minut               poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 filety ryby 
  • Sól, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn 
  • 1 łyżka oleju
    Salsa paprykowa 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól i pieprz świeżo mielony, bazylia 
  • 1 papryczka piri piri opcjonalnie 
1. Rybę myjemy, usuwamy ości i doprawiamy przyprawami.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
3. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno szatkujemy.
4. W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.
5. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, startą papryczkę piri piri oraz sól, pieprz i porwaną bazylię. 6. Całość chwilę dusimy w garnku.
7. Rybę podajemy pod ryżem lub kaszą, a na rybie dużą ilość salsy paprykowej.

Smacznego.
_______________________________________________

1. Rybę myjemy, usuwamy ości i doprawiamy przyprawami.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.


3. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno szatkujemy.
4. W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.


4. W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.
5. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, startą papryczkę piri piri oraz sól, pieprz i porwaną bazylię.
6. Całość chwilę dusimy w garnku.


7. Rybę podajemy pod ryżem lub kaszą, a na rybie dużą ilość salsy paprykowej.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz