liczba porcji: 6 czas: 60 minut + noc poziom: łatwy
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ½ l bulionu
- Sól, pieprz
- 40g żelatyny w proszku
1. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
2. W bulionie gotuję kurczaka i warzywa.
3. Doprawiam solą i pieprzem.
4. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyciągam za pomocą cedzaka i kroję mięso w drobną kostkę. 5. Oddzielam 100ml bulionu do kubeczka i rozpuszczam w nim żelatynę.
6. Następnie wlewam do reszty bulionu.
7. Do naczyń układam mięso, marchew, pietruszkę, groszek i zalewamy wymieszanym bulionem z żelatyną.
8. Wkładam do lodówki na całą noc, aby galaretka stężała.
9. Następnego dnia podaję z octem lub plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz