piątek, 8 stycznia 2016

Sernik z białą czekoladą

Serniki to pyszne i wilgotne w środku ciasto. Dzisiejszy sernik nie jest zbity, a wręcz przeciwnie, ponieważ jest delikatny, lekki i słodki. Swój idealnie biały kolor zawdzięcza białej czekoladzie.



czas: 90 minut         poziom: łatwy                 

Składniki:
 
  • 1 kg białego twarogu na sernik (Włoszczowa)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 3 tabliczki białej czekolady

Masa twarogowa:
Twaróg w temperaturze pokojowej wykładamy do miski i ubijamy mikserem. Kolejno wrzucamy po jednym jajku i za każdym razem dokładnie miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczoną białą czekoladę
i miksujemy.

Spód ciasteczkowy:
Maślane ciasteczka kruszymy na miał w blenderze lub za pomocą tłuczka
i mieszamy z miękkim masłem. Ciasteczka wykładamy równo na dno  foremki, którą najpierw smarujemy masłem i  posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę twarogową i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 80 minut.
Na niższej półce piekarnika dajemy naczynie żaroodporne z wodą.

Po upieczeniu sernika uchylamy delikatnie drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do przestudzenia. Ważne, aby sernik nie dostał szoku termicznego, wtedy może opaść.
Sernik najlepszy jest na następny dzień.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz