czas: 90 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 1 kg białego twarogu na sernik (Włoszczowa)
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g ciasteczek maślanych
- 3 tabliczki białej czekolady
Masa twarogowa:
Twaróg w temperaturze pokojowej wykładamy do miski i ubijamy mikserem. Kolejno wrzucamy po jednym jajku i za każdym razem dokładnie miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczoną białą czekoladę
i miksujemy.
Spód ciasteczkowy:
Maślane ciasteczka kruszymy na miał w blenderze lub za pomocą tłuczka
i mieszamy z miękkim masłem. Ciasteczka wykładamy równo na dno foremki, którą najpierw smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę twarogową i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 80 minut.
Na niższej półce piekarnika dajemy naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu sernika uchylamy delikatnie drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do przestudzenia. Ważne, aby sernik nie dostał szoku termicznego, wtedy może opaść.
Sernik najlepszy jest na następny dzień.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz