piątek, 8 stycznia 2016

Mazurek chałwowo - orzechowy

Inspiracją dla tego ciasta był podobny mazurek z jednego z znanych blogów kulinarnych. Kruche ciasto, pyszna chałwowa masa z kawałkami orzechów. A to wszystko wykończone gorzką czekoladą. Zachęcam Was do wykonania nie tylko na święta Wielkiej Nocy.


czas: 60 minut    porcji:20       poziom: łatwy                 

Składniki:
 
      Na ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
    Na krem:
  • 200 g chałwy
  • 120 ml śmietany 30%
  • 100 g dowolnych orzechów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g gorzkiej czekolady

Ciasto: Masło pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Zostawić do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkować na prostokątną blaszkę  piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Krem: Pokruszoną chałwę, śmietanę, posiekane orzechy i cukier puder zblendować na gładką masę i przełożyć do garnka. Gotować do zgęstnienia, ok 3 min. mieszając.

Czekoladę rozpuszczamy na parze.

Na wystudzony placek wykładamy równomiernie masę chałwową. Całość ozdobić rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego.



3 komentarze: