czas: 60 minut porcji:20 poziom: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Na krem: - 200 g chałwy
- 120 ml śmietany 30%
- 100 g dowolnych orzechów
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g gorzkiej czekolady
Ciasto: Masło pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Zostawić do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkować na prostokątną blaszkę piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Krem: Pokruszoną chałwę, śmietanę, posiekane orzechy i cukier puder zblendować na gładką masę i przełożyć do garnka. Gotować do zgęstnienia, ok 3 min. mieszając.
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Na wystudzony placek wykładamy równomiernie masę chałwową. Całość ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
na jaką blaszkę?:)
OdpowiedzUsuńBlaszka 26 x 35 cm :)
Usuńdzięki! :)
Usuń