poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tymbaliki - kurczak w galarecie

Gdy zostanie Wam rosół i trochę mięsa, a macie dosyć zupy warto coś z tych resztek przygotować. Dobrym pomysłem jest kurczak w galarecie. Wystarczy, że do gorącego bulionu dodamy żelatynę oraz warzywa i danie gotowe. No...trzeba jeszcze je schłodzić w lodówce. Tymbaliki to dobry pomysł na lekką kolację lub Wigilijną kolację. 




 liczba porcji: 6       czas: 60 minut + noc       poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ½ l bulionu
  • Sól, pieprz
  • 40g żelatyny w proszku
Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W bulionie gotuję kurczaka
i warzywa. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyciągam za pomocą cedzaka i kroję mięso w drobną kostkę. Oddzielam 100ml bulionu do kubeczka i rozpuszczam w nim żelatynę. Następnie wlewam do reszty bulionu. Do naczyń układam mięso, marchew, pietruszkę, groszek i zalewamy wymieszanym bulionem z żelatyną. Wkładam do lodówki na całą noc, aby galaretka stężała.
Następnego dnia podaję z octem lub plasterkami cytryny.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz