liczba porcji: 6 czas: 60 minut + noc poziom: łatwy
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 ½ l bulionu
- Sól, pieprz
- 40g żelatyny w proszku
Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W bulionie gotuję kurczaka
i warzywa. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyciągam za pomocą cedzaka i kroję mięso w drobną kostkę. Oddzielam 100ml bulionu do kubeczka i rozpuszczam w nim żelatynę. Następnie wlewam do reszty bulionu. Do naczyń układam mięso, marchew, pietruszkę, groszek i zalewamy wymieszanym bulionem z żelatyną. Wkładam do lodówki na całą noc, aby galaretka stężała.
i warzywa. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyciągam za pomocą cedzaka i kroję mięso w drobną kostkę. Oddzielam 100ml bulionu do kubeczka i rozpuszczam w nim żelatynę. Następnie wlewam do reszty bulionu. Do naczyń układam mięso, marchew, pietruszkę, groszek i zalewamy wymieszanym bulionem z żelatyną. Wkładam do lodówki na całą noc, aby galaretka stężała.
Następnego dnia podaję z octem lub plasterkami cytryny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz