poniedziałek, 4 stycznia 2016

Stefanka

Klasyczna, łatwa w zrobieniu. Super się kroi, efektownie wygląda. Zawsze chciałam ją zrobić, ale nigdy jakoś nie było okazji, aż w końcu się udało. Pamiętajcie żebyście zrobili ją dzień wcześniej, ponieważ placek z miodem musi zmięknąć.


czas : 90 minut          porcji: 20        poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na masę:
  • 1 litr mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 9 łyżek kaszy mannej
  • powidła

Ugniatamy ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, margarynę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki miodu, 2 jaja i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie ugniatamy i dzielimy na 3 części. Schładzamy pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 1/3 ciasta i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy krem: mleko gotujemy z cukrem oraz masłem. Do gotującego się wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy. Na chwilkę stawiamy na gaz żeby się troszkę pogotowało, aż będzie gęsty krem. Jeśli powstaną grudki to proponuję przetrzeć przez sito, żeby nie było niemiłej niespodzianki w cieście.
Krem dzielimy na 2 części.

Ciasto przekładamy w następujący sposób: placek, powidła, krem, placek, powidła, krem, placek.
Wierz możemy polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz