czas : 15 minut porcji: 4 poziom : trudny
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 750 g śmietany 30%
- 160 g maku
- 100 g cukru pudru
- 5 jaj
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 60 ml wody gorącej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szklanka mocnej herbaty
- 2 kieliszki wódki
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru, a żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 35 minut w 175°. Najlepiej po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy biszkopt nie jest wilgotny. Jeśli jednak zdarzyłoby się, że będzie patyczek mokry, wstawiamy na kolejne 10 minut.
Przy pieczeniu biszkoptu musimy pamiętać o tym żeby nie pozwolić mu opaść.
Płatki migdałowe prażymy w 100° na złoty kolor.
Krem
Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną. Wierzch posypujemy złotą skorupką czyli uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Smacznego
Przy pieczeniu biszkoptu musimy pamiętać o tym żeby nie pozwolić mu opaść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz