poniedziałek, 4 stycznia 2016

Biały puch ze złotą skorupką

Biały puch to był pierwszy z moich tortów urodzinowych. Zrobiłam go dla siebie :) Makowy biszkopt i cynamonowym krem śmietankowy idealnie się komponują. Warto go przygotować na świąteczny stół jak i urodziny. Jest pyszny!


czas : 15 minut          porcji: 4        poziom : trudny

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej                           
  • 750 g śmietany 30%
  • 160 g maku                                         
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jaj                                                   
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody                                        
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g migdałów                                   
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka żelatyny                             
  • 60 ml wody gorącej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego           
  • szklanka mocnej herbaty
  • 2 kieliszki wódki

Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru, a żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy.

Wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 35 minut w 175°. Najlepiej po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy biszkopt nie jest wilgotny. Jeśli jednak zdarzyłoby się, że będzie patyczek mokry, wstawiamy na kolejne 10 minut.
Przy pieczeniu biszkoptu musimy pamiętać o tym żeby nie pozwolić mu opaść.

Płatki migdałowe prażymy w 100° na złoty kolor.

Krem
Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy.

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną. Wierzch posypujemy złotą skorupką czyli uprażonymi płatkami migdałowymi.

Wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz