sobota, 9 stycznia 2016

Tagliatelle z krewetkami

Połączenie makaronu tagliatelle z krewetkami. Przyznam się, ze robiłam to danie pierwszy raz, ale wyszło rewelacyjnie. Mój mąż był zachwycony :)


liczba porcji: 2               czas: 30 minut              poziom: łatwy

 

     Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 250 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

1. Makaron gotujemy al dente.
2. Mrożone krewetki przelewamy wrzątkiem. Jeśli używamy krewetek surowych to myjemy.
3. Czosnek, paprykę, pietruszkę i bazylię drobno siekamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek, paprykę, chilli i krewetki. 
5. Smażymy ok. 4-5 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
6. Ugotowany makaron łączymy z krewetkami. 
7. Dolewamy sos sojowy. 
8. Łączymy z bazylią i pietruszką. 
9. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Dania z owocami morza najlepiej smakują z lampką schłodzonego wytrawnego białego wina.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz