Połączenie makaronu tagliatelle z krewetkami. Przyznam się, ze robiłam to danie pierwszy raz, ale wyszło rewelacyjnie. Mój mąż był zachwycony :)
liczba porcji: 2 czas: 30 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 250 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Mrożone krewetki przelewamy wrzątkiem. Jeśli używamy krewetek surowych to myjemy.
3. Czosnek, paprykę, pietruszkę i bazylię drobno siekamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek, paprykę, chilli i krewetki.
5. Smażymy ok. 4-5 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
6. Ugotowany makaron łączymy z krewetkami.
7. Dolewamy sos sojowy.
8. Łączymy z bazylią i pietruszką.
9. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek, paprykę, chilli i krewetki.
5. Smażymy ok. 4-5 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
6. Ugotowany makaron łączymy z krewetkami.
7. Dolewamy sos sojowy.
8. Łączymy z bazylią i pietruszką.
9. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dania z owocami morza najlepiej smakują z lampką schłodzonego wytrawnego białego wina.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz