sobota, 9 stycznia 2016

Dorsz w cieście piwnym

Pyszny i delikatny dorsz w połączeniu z ciastem piwnym. Konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe. Danie nie należy do tych dietetycznych, ale zawsze to inny sposób na podanie zdrowych rybek.


 liczba porcji: 2               czas: 30 minut            poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 2 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ½  l piwa jasnego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

1. Rybę jeśli mamy zamrożoną - rozmrażamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. 
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety. 
3. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
4. Obtaczamy w mące. 
5. W misce mieszamy pozostałą część mąki z jajkami i piwem. 
6. Dokładnie mieszamy. 
7. Wlewamy tyle piwa, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
8. Oprószoną w mące rybę moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. 
9. Upieczoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Smacznego.
__________________________________________________________

1. Rybę jeśli mamy zamrożoną - rozmrażamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. 
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety. 
3. Przyprawiamy solą i pieprzem. 


4. Obtaczamy w mące. 
5. W misce mieszamy pozostałą część mąki z jajkami i piwem. 
6. Dokładnie mieszamy. 
7. Wlewamy tyle piwa, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.


8. Oprószoną w mące rybę moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. 


9. Upieczoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz