Pyszny i delikatny dorsz w połączeniu z ciastem piwnym. Konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe. Danie nie należy do tych dietetycznych, ale zawsze to inny sposób na podanie zdrowych rybek.
liczba porcji: 2 czas: 30 minut poziom: łatwy
Składniki:
2 filety z dorsza
1 jajko
1 szklanka mąki
½ l piwa jasnego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Rybę jeśli mamy zamrożoną - rozmrażamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Obtaczamy w mące.
5. W misce mieszamy pozostałą część mąki z jajkami i piwem.
6. Dokładnie mieszamy.
7. Wlewamy tyle piwa, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
8. Oprószoną w mące rybę moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
9. Upieczoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Obtaczamy w mące.
5. W misce mieszamy pozostałą część mąki z jajkami i piwem.
6. Dokładnie mieszamy.
7. Wlewamy tyle piwa, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
8. Oprószoną w mące rybę moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
9. Upieczoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Smacznego.
__________________________________________________________
1. Rybę jeśli mamy zamrożoną - rozmrażamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
1. Rybę jeśli mamy zamrożoną - rozmrażamy, myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
2. Usuwamy ości za pomocą pęsety.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Obtaczamy w mące.
5. W misce mieszamy pozostałą część mąki z jajkami i piwem.
6. Dokładnie mieszamy.
7. Wlewamy tyle piwa, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
8. Oprószoną w mące rybę moczymy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
9. Upieczoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz