Coś dla wielbicieli słodkości. Ciasto bez pieczenia, które
robi się szybciutko. A to dzięki herbatnikom. Wystarczy tak naprawdę poświęcić
czas na ubicie śmietany. W tym cieście znajdziecie (zgodnie z nazwą) karmel,
herbatniki no i znalazła się śmietana z mascarpone. Pyszne, spróbujcie!
czas : 40 minut porcji:
12 poziom:
łatwy
Składniki:
- 40 herbatników
- 400 g masy kajmakowej
- 500 g sera mascarpone
- 600 g śmietany 30%
- 7 batonów typu TWIX
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Masę kajmakową
przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, tak żeby łatwo można nią było smarować.
Ciastka typu twix
kroimy w kostki.
Żelatynę rozpuszczamy
w wodzie, jeśli będzie jej za mało wtedy dolewamy trochę, ale
nie za dużo. Zostawiamy do wystygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.
nie za dużo. Zostawiamy do wystygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.
Śmietanę z cukrem
pudrem ubijamy na sztywno – uwaga, żeby jej nie przebić!
Mascarpone
przekładamy do miski i rozbijamy za pomocą miksera. Dodajemy 5 łyżek śmietany,
ciastka (trochę zostawiamy do ozdoby na wierzch) i dokładnie mieszamy.
Do reszty śmietany
dodajemy żelatynę i dokładnie łączymy.
Dno foremki o
wymiarach 22 x 22 cm wykładamy herbatnikami. Wykładamy na nie masę kajmakową i
przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na to masę z mascarpone i ponownie herbatniki. Na wierzch układamy śmietanę i do ozdoby kładziemy ciastka.
Na to masę z mascarpone i ponownie herbatniki. Na wierzch układamy śmietanę i do ozdoby kładziemy ciastka.
Najlepsze na następny
dzień, żeby herbatniki zmiękły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz