niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto Caramel & Biscuits

Coś dla wielbicieli słodkości. Ciasto bez pieczenia, które robi się szybciutko. A to dzięki herbatnikom. Wystarczy tak naprawdę poświęcić czas na ubicie śmietany. W tym cieście znajdziecie (zgodnie z nazwą) karmel, herbatniki no i znalazła się śmietana z mascarpone. Pyszne, spróbujcie!




czas : 40 minut          porcji: 12                                poziom: łatwy

Składniki:
  • 40 herbatników
  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 g sera mascarpone
  • 600 g śmietany 30%
  • 7 batonów typu TWIX
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, tak żeby łatwo można nią było smarować.
Ciastka typu twix kroimy w kostki.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, jeśli będzie jej za mało wtedy dolewamy trochę, ale
nie za dużo. Zostawiamy do wystygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno – uwaga, żeby jej nie przebić!
Mascarpone przekładamy do miski i rozbijamy za pomocą miksera. Dodajemy 5 łyżek śmietany, ciastka (trochę zostawiamy do ozdoby na wierzch) i dokładnie mieszamy.
Do reszty śmietany dodajemy żelatynę i dokładnie łączymy.
Dno foremki o wymiarach 22 x 22 cm wykładamy herbatnikami. Wykładamy na nie masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na to masę z mascarpone i ponownie herbatniki. Na wierzch układamy śmietanę i do ozdoby kładziemy ciastka.
Najlepsze na następny dzień, żeby herbatniki zmiękły.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz