sobota, 9 stycznia 2016

Zapieczony makaron brokułami i mozarellą

Kolejny pomysł na zapiekany makaron. Kolorowy i tani w przyrządzeniu. Kokardki połączone z pomidorami i brokułami. To naprawdę smakowicie i wygląda i smakuje!


   liczba porcji: 2          czas: 20 minut                poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie parzonego boczku
  • 1 pomidor
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • sól, pieprz

1. Rozgrzewamy piekarnik na termoobieg w temperaturze 180 stopni C.
2. W dużym garnku gotujemy makaron kokardki.
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni.
4. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do boczku.
5. Brokuły myjemy i wycinamy różyczki. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
6. Pomidory sparzamy i obieramy z skórki, a następnie kroimy w plastry.
7. Schłodzoną mozzarellę kroimy w plastry.
8. Do miski wbijamy dwa jaja, łączymy je z śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9. Ugotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia, który mieszamy z pozostałymi składnikami i zalewamy przygotowaną mieszanką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz