Już w sklepach pojawiła się świeża i pyszna fasola szparagowa. Proponuję ją podać z sadzonym jajkiem. Jajko ułóżcie na fasoli, a będzie to wyglądać jak jajko na sianku. Pamiętajcie, że prezentacja dania, to podstawa. Oczy też chcą jeść!
liczba porcji: 2 czas: 20 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g żółtej fasoli
- świeża natka pietruszki
- 50 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy
1. Fasolę myję i obcinam końcówki. Wkładam do parowaru i gotuję ok. 25 minut, aż do miękkości.
2. Surowe jajka sparzam wodą w celu uniknięcia salmonelli.
3. Na rozgrzanej patelni dodaję olej, czekam aż się zagrzeje i wbijam jajko.
4. Bułkę tartą prażę na gorącej patelni, aż lekko zbrązowieje, a następnie dodaję do tego masło i smażę aż się całkowicie rozpuści.
5. Na talerzu układam fasolkę, na to wylewam bułkę z masłem, a na wierzch jajko.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz