sobota, 9 stycznia 2016

Zasiedziałe jajko na żółtej fasoli

Już w sklepach pojawiła się świeża i pyszna fasola szparagowa. Proponuję ją podać z sadzonym jajkiem. Jajko ułóżcie na fasoli, a będzie to wyglądać jak jajko na sianku. Pamiętajcie, że prezentacja dania, to podstawa. Oczy też chcą jeść!


  liczba porcji: 2          czas: 20 minut                poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 2 jajka
  • 200 g żółtej fasoli
  • świeża natka pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy

1. Fasolę myję i obcinam końcówki. Wkładam do parowaru i gotuję ok. 25 minut, aż do miękkości.
2. Surowe jajka sparzam wodą w celu uniknięcia salmonelli.
3. Na rozgrzanej patelni dodaję olej, czekam aż się zagrzeje i wbijam jajko.
4. Bułkę tartą prażę na gorącej patelni, aż lekko zbrązowieje, a następnie dodaję do tego masło i smażę aż się całkowicie rozpuści.
5. Na talerzu układam fasolkę, na to wylewam bułkę z masłem, a na wierzch jajko.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz