niedziela, 10 stycznia 2016

Zapiekanka prowansalska

Kolejny przepis powstał z „braku laku”. Akurat znalazło się wszystko co miałam w domu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywa. Do tego żółty ser, sos beszamelowy i przyprawy prowansalskie.
Dzięki czemu powstał pożywny, wartościowy posiłek. Zachęcam Was do jego przygotowania. Danie jest bardzo dobre na chłodne, deszczowe dni. Bardzo sycące, również pyszne następnego dnia. Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń żółty ser a mięso wieprzowe zamień na wołowe.



 liczba porcji: 2               czas: 40 minut            poziom: łatwy

     Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g warzyw mrożonych
  • Ziemniaki (tak, aby zakryły dno naczynia żaroodpornego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 garście żółtego potartego sera
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. 
2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą lekko twarde.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso mielone.
4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy warzywa do miękkości (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
5. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie zasmażka. 
6. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż sos zgęstnieje. 
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym. 
9. Wykładamy ziemniaki, na nie ponownie sos beszamelowy i posypujemy przyprawą prowansalską oraz serem.
10. Następnie układamy mięso mielone i warzywa. 
11. Wierzch polewamy sosem beszamelowy, sypiemy ser i zioła prowansalskie. 
12. Całość pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach z funkcją grzania góra-dół.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz