niedziela, 10 stycznia 2016

Ryba po leningradzku

Jak przeczytałam ten przepis zastanawiało mnie to dlaczego to danie nazywa się rybą po leningradzku? Do dziś nie znam odpowiedzi, być może dawniej mieszkańcu uprawiali przy domach kasze, a ryby łowili w pobliskich wodach? Sami hodowali krowy i doili mleko. Z mleka produkowali sery i masło? Właśnie z tych prostych składników jest przygotowane to danie. Właściwie każdy z nas ma takie składniki w swojej kuchni. Sprawdź i przygotuj już dziś na obiad.



  liczba porcji: 4               czas: 40 minut            poziom: łatwy

     Składniki:

  • 250g ryby
  • 200g kaszy
  • 2 cebule
  • Olej rzepakowy
  • Ser żółty
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • Bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz
  • Sok z cytryny

1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę 
i podsmażamy na patelni.
2. Rybę myjemy, usuwamy ości. 
3. Kroimy na mniejsze kawałki. 
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
7. Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno: rybę, kaszę, tak aby warstwa była gruba i równa, cebulę i zalewamy roztopionym masłem z mlekiem, a na wierzch kładziemy plastry lub wiórki sera.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół. 
9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.

Smacznego.
______________________________________________________________
1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Rybę myjemy, usuwamy ości. 
3. Kroimy na mniejsze kawałki. 
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.


6. Kaszę gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
7. Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno: rybę, kaszę, tak aby warstwa była gruba i równa, cebulę i zalewamy roztopionym masłem z mlekiem, a na wierzch kładziemy plastry lub wiórki sera.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół. 




9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz