liczba porcji: 4 czas: 40 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 250g ryby
- 200g kaszy
- 2 cebule
- Olej rzepakowy
- Ser żółty
- 200 ml mleka
- 4 łyżki masła
- Bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz
- Sok z cytryny
1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Rybę myjemy, usuwamy ości.
3. Kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
7. Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno: rybę, kaszę, tak aby warstwa była gruba i równa, cebulę i zalewamy roztopionym masłem z mlekiem, a na wierzch kładziemy plastry lub wiórki sera.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.
Smacznego.
______________________________________________________________
1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
6. Kaszę gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.
Smacznego.
______________________________________________________________
1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Rybę myjemy, usuwamy ości.
3. Kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
5. Obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
7. Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno: rybę, kaszę, tak aby warstwa była gruba i równa, cebulę i zalewamy roztopionym masłem z mlekiem, a na wierzch kładziemy plastry lub wiórki sera.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
8. Całość zapiekamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
9. Po wyjęciu obsypujemy obficie poszatkowaną bazylią i natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz