poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest bardzo dobra na jesienne obiady ze względu na dużą ilość pysznej i zdrowej cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i ciągnącym się żółtym serem to coś co uwielbiam.


liczba porcji: 4        czas: 20 min                poziom: łatwy

 

     Składniki:


  • 1 l bulionu warzywnego
  • 6 cebul
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • łyżka oleju
  • 50 g masła
  • 15 g startego żółtego sera

Cebule obieramy, myjemy i kroimy w pióra. 5 cebul smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem.
Podsmażoną cebulę wlewamy do bulionu warzywnego i dodajemy 1 surową cebulę, która da naszej zupie wyrazisty smak. Całość gotujemy, aż cebula będzie miękka i wg uznania miskujemy blenderem. Do zupy dodajemy starty żółty ser i grzanki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz