liczba porcji: 4 czas: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy pęczak
- 1 litr bulionu
- 1 duża marchew
- ½ papryki czerwonej
- sól, pieprz do smaku
- szczypta lubczyku, majeranku, tymianku, rozmarynu, chilli, kolendry, papryki słodkiej
i gorczycy
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, tj. do osolonej wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy ok. 15 min, aż będzie miękka.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, chilli, kolendrą, papryką słodką i gorczycą. Całość mieszamy i formujemy małe kulki. W 150 ml bulionu gotujemy nasze kuleczki mięsne.
Marchew obieramy z skórki, myjemy i kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i także kroimy w słupki.
Do garnka, w którym gotowaliśmy mięsne kuleczki dolewamy resztę bulionu, dodajemy marchew
i paprykę.
i paprykę.
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerz nakładamy kaszę pęczak, kilka kulek mięsnych i zalewamy gorącą zupą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz