poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa z klopsikami i kaszą pęczak

Miałam ochotę przygotować zupę taką, która zaspokoi podniebienie mojego męża. A żeby tak było koniecznie musi być porcja mięsa. Żeby było to danie zdrowe dodałam kaszę pęczak, którą uwielbia mój syn i duże kawałki warzyw. W ten sposób powstała zupa, w której było coś co każdy lubi. Danie jest sycące i zaspokoi głód na parę godzin. Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń paprykę.


 liczba porcji: 4               czas: 30 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu
  • 1 duża marchew
  • ½ papryki czerwonej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta lubczyku, majeranku, tymianku, rozmarynu, chilli, kolendry, papryki słodkiej
    i gorczycy

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, tj. do osolonej wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy ok. 15 min, aż będzie miękka.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, chilli, kolendrą, papryką słodką i gorczycą. Całość mieszamy i formujemy małe kulki. W 150 ml bulionu gotujemy nasze kuleczki mięsne.
Marchew obieramy z skórki, myjemy i kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i także kroimy w słupki.
Do garnka, w którym gotowaliśmy mięsne kuleczki dolewamy resztę bulionu,  dodajemy marchew
i paprykę.
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerz nakładamy kaszę pęczak, kilka kulek mięsnych i zalewamy gorącą zupą.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz