liczba porcji: 2 czas: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 g krewetek
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- szczypta przypraw chilli
- 1 duża marchew lub 2 małe
- kilka pieczarek
- 1 ogórek zielony krótki
Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w słupki.
Pieczarki dokładnie myjemy pod wodą i kroimy w słupki.
Pieczarki dokładnie myjemy pod wodą i kroimy w słupki.
Zielony ogórek obieramy z skórki i kroimy, za pomocą obieraczki do warzyw,
w cienkie długie paski.
Bulion podgrzewamy i dodajemy
marchewkę, a następnie gotujemy tak długo, aż będzie miękka. Dodajemy mleczko
kokosowe i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą
i pieprzem do smaku.
i pieprzem do smaku.
Krewetki, jeśli mamy mrożone to
rozmrażamy, obieramy z główki a ogonek zostawiamy i wrzucamy do zupy. Gotujemy
tak długo, aż krewetki będą miękkie. Na koniec wrzucamy pieczarki.
Podajemy z makaronem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz