czwartek, 11 lutego 2016

Cordon bleu

Przedstawiam Wam  przepis na cordon bleu, który tak naprawdę jest pomysłem przygotowanym i zrealizowanym przez Mojego Męża Marcina. Dziękujemy Ci za to pyszne danie. Jest ono eleganckie i łatwe w przygotowaniu, idealne na niedzielny obiad.


porcji: 2         czas przygotowania: 60 minut      poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plastry sera gouda
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 4 plastry salami
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • 5 pieczarek
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 60 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • mieszanka sałat
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka wody
  • kilka kropel syropy klonowego
Filety:
1. Filet z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprze, papryką słodką i ostrą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Po tym czasie układamy na filecie na zakładki salami, ser żółty, salami, mozzarellę, ponownie salami, ser żółty, salami, mozzarellę. Zwijamy wąsko roladki.
3. Masło rozpuszczamy, a płatki kukurydziane lekko rozbijamy tłuczkiem.
4. Mięso smarujemy tłuszczem i odtaczamy płatkami.
5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, opcja pieca góra-dół.

Sos:
6. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. 
7. Podsmażamy na maśle (które zostało z panierowania mięsa), aż puszczą wodę.
8. Kolejno zalewamy winem, mlekiem i wrzucamy rozdrobiony czosnek. Gotujemy, aż sos się zredukuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka:
9. Do małego słoika przekładamy wodę, ocet, musztardę, i tyle oliwy, żeby sos uzyskał odpowiednią gęstość (nie może być zbyt rozrzedzony). Na koniec dodajemy kilka kropel sosu klonowego - musicie spróbować, żeby nie przesłodzić.
10. Sałatę przekładamy do miski i zalewamy sosem przed samym podaniem.

Podanie:
Na talerzu wykładamy sos, układamy pokrojony w grubsze kawałki mięso i obok dajemy sałatę.

Smacznego.



2 komentarze: