środa, 16 marca 2016

Pierś z kaczki w sosie czekoladowym

Przepis pochodzi z Kuchni Lidla według Pascala Brodnickiego. Pyszna, delikatna pierś z kaczki
z chrupiącą skórką, podana z sosem czekoladowym. Według nas przepis udany. Wypróbujcie Wy
i oceńcie sami.

porcji: 2         czas przygotowania: 60 min          poziom: średni

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżka
  •  100 ml wina wytrawnego
  • liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz, cynamon, chilli, sól
  • skórka z pomarańczy
  • 20 g masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

1. Pierś z kaczki myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór i nacinamy skórę w poprzek.
2. Mięso przekładamy do pojemnika, posypujemy ziołami prowansalskimi, oliwą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś od strony skóry - 7 minut, następnie odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy z drugiej strony ok. 5 minut. Mięso w środku powinno być różowe, ale nie surowe.
4. Pierś przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie straciło temperatury (musi w środku dojść).
5. SOS: na gorącą patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy wino, dodajemy liść laurowy, oregano, szczyptę chilli, cynamonu, pieprz świeżo mielony, skórkę z pomarańczy. Gotujemy ok 2 minuty.
6. Gdy sos się zredukuje o połowę dodajemy masło, dokładnie mieszamy, i ścieramy na małych oczkach czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy i lekko solimy do smaku.

Kaczkę podajemy w plastrach polaną sosem i z pieczonymi plastrami ziemniaków (ja obgotowane ziemniaki pokroiłam w grubsze plastry i obsmażyłam z obu stron na złoty kolor na tłuszczu z kaczki). Do tego dania również pasuję sałatka z świeżego szpinaku i sosu balsamicznego.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz