z chrupiącą skórką, podana z sosem czekoladowym. Według nas przepis udany. Wypróbujcie Wy
i oceńcie sami.
porcji: 2 czas przygotowania: 60 min poziom: średni
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżka
- 100 ml wina wytrawnego
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz, cynamon, chilli, sól
- skórka z pomarańczy
- 20 g masła
- 2 kostki gorzkiej czekolady
1. Pierś z kaczki myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór i nacinamy skórę w poprzek.
2. Mięso przekładamy do pojemnika, posypujemy ziołami prowansalskimi, oliwą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś od strony skóry - 7 minut, następnie odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy z drugiej strony ok. 5 minut. Mięso w środku powinno być różowe, ale nie surowe.
4. Pierś przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie straciło temperatury (musi w środku dojść).
5. SOS: na gorącą patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy wino, dodajemy liść laurowy, oregano, szczyptę chilli, cynamonu, pieprz świeżo mielony, skórkę z pomarańczy. Gotujemy ok 2 minuty.
6. Gdy sos się zredukuje o połowę dodajemy masło, dokładnie mieszamy, i ścieramy na małych oczkach czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy i lekko solimy do smaku.
Kaczkę podajemy w plastrach polaną sosem i z pieczonymi plastrami ziemniaków (ja obgotowane ziemniaki pokroiłam w grubsze plastry i obsmażyłam z obu stron na złoty kolor na tłuszczu z kaczki). Do tego dania również pasuję sałatka z świeżego szpinaku i sosu balsamicznego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz