niedziela, 13 marca 2016

Włoski sernik z mascarpone i czekoladą

Słodki sernik bez pieczenia z dodatkiem masy kajmakowej i słonych orzeszków ziemnych. Coś dla tych, którzy twierdzą, że deser musi być słodki. Każda warstwa delikatnie pieści nasze podniebienie.


porcji: 10     poziom: łatwy    czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g sera mascarpone
  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g orzechów ziemnych solonych
  • 400 g masy krówkowej kakaowej

1. Najpierw przygotowujemy spód: 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Dno blaszki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy czekoladę.
3. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
4. 300 g śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy ser mascarpone i miksujemy do połączenia. Całość wylewamy na spód czekoladowy.
5. Na krem sypiemy równomiernie orzeszki.
6. Masę kajmakową dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, a jeśli jest zbyt zbita to przełóżcie ją do garnuszka i lekko roztopcie. Polewamy nią orzeszki.
7. Całość ponownie wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
8. Do garnka przelewamy 300 g śmietany 30% i podgrzewamy.
9. Kolejno 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej dzielimy na kostki i wrzucamy do śmietanki. Całość zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
10. Następnie wlewamy polewę na kajmak i zostawiamy na całą noc do zastygnięcia.

Smacznego.





2 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam serniki. Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też. A ten sernik robi się bardzo szybko. Polecamy.

      Usuń