środa, 30 marca 2016

Spaghetti carbonara wersja polska

Spaghetti carbonara to włoski klasyk, my zrobiłyśmy wersję polską. Makaron, śmietana, jajko, ser, boczek i czosnek - nic więcej nie potrzeba. Jest to danie sycące, proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na dzień, kiedy nie masz pomysłu co ugotować.



liczba porcji: 2          czas: 30 min             poziom: łatwy

Składniki:
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego sera twardego
  • 150 g makaronu typu spaghetti
  • bazylia, oregano
1. 150 g makaronu gotujemy w 3 litrach osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Boczek smażymy na patelni, tak żeby się wytopił cały tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do miękkości.  
4. Przekładamy do miski i zalewamy śmietaną z serem, jajkiem, bazylią i oregano.
5. Ugotowany makaron przecedzamy i wrzucamy do garnka.
6. Włączamy mały ogień i wlewamy sos śmietanowy. Gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje, ale należy uważać, żeby nie powstała jajecznica.
Szybki i pyszny makaron gotowy.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz