KarmeLOVE – naprawdę! Można się w
nich zakochać, a na pewno to uczynią zwolennicy słodkości. Idealnie puszyste,
kremowe, karmeLOVE. Można je zrobić w krótką chwilę, ale trzeba poczekać aż się
zmrożą. Przepis załączam zarówno dla osób, które mają maszynkę do lodów, jak i dla tych, którzy jej nie posiadają. Przyrządź domowe lody. Będziesz wiedział, co do
nich włożyłeś i wyjdą dużo taniej niż te kupne, bo przecież lody na prawdziwej
śmietanie nie mogą kosztować 10 zł za litr. Te wyjdą Ci właśnie za taką cenę.
czas : 10 minut + czas schładzania porcji: 12 gałek poziom: łatwy
Składniki:
·
400 g masy kajmakowej z puszki
·
100 ml mleka
· 400 ml śmietany 30%
Masę kajmakową rozpuszczamy
z mlekiem na gazie – nie zagotowujemy. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. U
mnie masa ta spędziła całą noc w lodówce.
Dla maszynkowców:
Lody można również wykonać bez maszynki.
Śmietanę i masę kajmakową miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.
Smacznego.
muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie są :-)
Usuń