Porcji: 2 czas przygotowania: 60 min poziom: łatwy
Składniki:
- 250 ml mleka
- 135 g mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka + łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 sznycle z indyka
- 250 g mrożonego szpinaku z śmietaną
- 50 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy, kolendry, pieprzu, soli
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
2. Kolejno przygotowujemy naleśniki. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki już bez dodawania tłuszczu.
3. Mrożony szpinak przekładamy na patelnię i rozmrażamy, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, ser i dwa posiekane ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i łączymy z indykiem.
4. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek siekamy drobno bądź przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy smakiem solą i pieprzem.
5. Naleśniki smarujemy nadzieniem szpinakowym i zwijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Pychota, uwielbiam naleśniki ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńMy również
OdpowiedzUsuń