wtorek, 10 maja 2016

Naleśniki z indykiem, szpinakiem i fetą

Naleśniki w wersji pikantnej - dla niektórych ta propozycja już dobrze znana, dla innych nowość. Wypróbujcie te cieniutkie placki z indykiem i szpinakiem, a to wszystko odpowiednio doprawione czosnkiem.


Porcji: 2    czas przygotowania: 60 min      poziom: łatwy

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżka + łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 sznycle z indyka
  • 250 g mrożonego szpinaku z śmietaną
  • 50 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, kolendry, pieprzu, soli
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
1. Najpierw marynujemy indyka, bo musimy go zostawić w lodówce na 30 minut. Mięso oprószamy kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Wkładamy do chłodziarki. Po tym czasie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżeczką oleju.
2. Kolejno przygotowujemy naleśniki. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki już bez dodawania tłuszczu.
3. Mrożony szpinak przekładamy na patelnię i rozmrażamy, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, ser i dwa posiekane ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i łączymy z indykiem.
4. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek siekamy drobno bądź przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy smakiem solą i pieprzem.
5. Naleśniki smarujemy nadzieniem szpinakowym i zwijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego.




2 komentarze: