poniedziałek, 16 maja 2016

Ciasto ucierane z serem i truskawkami

Pyszne, delikatne, serowe i truskawkowe ciasto. Kruszonka na wierzchu dodaje chrupkości. Nie jest za słodkie, jest w sam raz. Idealny do kawy mrożonej. Polecam na letnie popołudnia, kiedy możemy na chwilę zapomnieć o codziennych troskach.


porcji: 12  poziom: łatwy  czas przygotowania: 20 min. + czas pieczenia

Składniki:
Ciasto:

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g śmietany kwaśnej 12%
Nadzienie serowe:
  • 500 g sera z wiaderka Piątnica
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g masła miękkiego
Ponadto:
  • 500 g truskawek
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski.
2. W drugiej misce utrzeć na jasną, puszystą masę masło z cukrem.
3. Dodawać po kolei jajka i miksować, aż się dokładnie połączą.
4. Na koniec dodać mąki, śmietanę i wymieszać za pomocą szpatułki.
5. Blaszkę o wymiarach 23x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto.
Nadzienie serowe:
6. Do miski przełożyć ser, żółtka i cukier. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na surowe ciasto.
7. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na pół. Układać rozcięciem w dół.
Kruszonka:
8. Mąkę, cukier i masło pokrojone w drobną kostkę wrzucić do miski. Ucierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wyłożyć na truskawki.
9. Całość piec w 170 stopniach przez 70 minut.
10. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. 

Można podawać z lodami bądź bitą śmietaną. Choć uważam, że samo w sobie jest wystarczająco pyszne, że nie musi być serwowane z dodatkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz