porcji: 12 poziom: łatwy czas przygotowania: 20 min. + czas pieczenia
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g śmietany kwaśnej 12%
Nadzienie serowe:
- 500 g sera z wiaderka Piątnica
- 2 żółtka
- 100 g cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 60 g masła miękkiego
Ponadto:
- 500 g truskawek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski.
2. W drugiej misce utrzeć na jasną, puszystą masę masło z cukrem.
3. Dodawać po kolei jajka i miksować, aż się dokładnie połączą.
4. Na koniec dodać mąki, śmietanę i wymieszać za pomocą szpatułki.
5. Blaszkę o wymiarach 23x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto.
Nadzienie serowe:
6. Do miski przełożyć ser, żółtka i cukier. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na surowe ciasto.
7. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na pół. Układać rozcięciem w dół.
Kruszonka:
8. Mąkę, cukier i masło pokrojone w drobną kostkę wrzucić do miski. Ucierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wyłożyć na truskawki.
9. Całość piec w 170 stopniach przez 70 minut.
10. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Można podawać z lodami bądź bitą śmietaną. Choć uważam, że samo w sobie jest wystarczająco pyszne, że nie musi być serwowane z dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz