Nadeszła wiosna. Robi się ciepło i coraz dłużej zostajemy na świeżym powietrzu. Bierzemy udział w piknikach lub grillach, a wtedy najlepsze do przygotowania w domu są własnej produkcji słodkości. Jedną z nich są francuskie rogaliki z nutellą. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. A w środku słodka czekolada, która się rozpuszcza z każdym kęsem. Dzięki temu, że posmarujemy cały trójkącik ciasta czekoladą, jest ona w każdym kęsie. To jest wielki atut w stosunku do kupnych rogali :)
porcji: 6 poziom: łatwy czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowego
- gruboziarnisty cukier do posypania
Krok po kroku:
- Mocno schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki.
- Kroimy na 6 trójkątów.
- Jajko rozbełtujemy.
- Boki każdego trójkąta smarujemy jajkiem.
- Ciasto smarujemy warstwą kremu czekoladowo-orzechowego.
- Trójkąty zwijamy w rogaliki, tj. od podstawy do wierzchołka.
- Każdemu rogalikowi nadajemy kształt półksiężyca/litery C.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.
- Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz