piątek, 6 maja 2016

Francuskie rogaliki z czekoladą

Nadeszła wiosna. Robi się ciepło i coraz dłużej zostajemy na świeżym powietrzu. Bierzemy udział w piknikach lub grillach, a wtedy najlepsze do przygotowania w domu są własnej produkcji słodkości. Jedną z nich są francuskie rogaliki z nutellą. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. A w środku słodka czekolada, która się rozpuszcza z każdym kęsem. Dzięki temu, że posmarujemy cały trójkącik ciasta czekoladą, jest ona w każdym kęsie. To jest wielki atut w stosunku do kupnych rogali :)


porcji: 6  poziom: łatwy  czas przygotowania: 30 min. 

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • gruboziarnisty cukier do posypania
Krok po kroku:

  1. Mocno schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki.
  2. Kroimy na 6 trójkątów.
  3. Jajko rozbełtujemy. 
  4. Boki każdego trójkąta smarujemy jajkiem.
  5. Ciasto smarujemy warstwą kremu czekoladowo-orzechowego.
  6. Trójkąty zwijamy w rogaliki, tj. od podstawy do wierzchołka.
  7. Każdemu rogalikowi nadajemy kształt półksiężyca/litery C.
  8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.
  9. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz