wtorek, 6 września 2016

Czekoladowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami

Przedstawiam Wam przepis na szybkie i aromatyczne ciasto ze śliwkami. Zapach cynamonu i duża ilość czekolady nieziemsko łączy się z pieczonymi śliwkami.


porcji: 16  poziom: łatwy czas: 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • cukier brązowy do posypania owoców
  • cukier puder do posypania ciasta
  • kilo śliwek
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i wymieszaj z cukrem.
2. W drugiej misce połącz mleko z jajkami.
3. W garnuszku roztop czekoladę z masłem i zostaw do ostygnięcia.
4. Śliwki umyj, wypestkuj i podziel na pół.
5. Połącz za pomocą łyżki produkty sypkie z roztopioną czekoladą i masą jajeczną.
6. Wszystko wylej na blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na wierzch układaj skórką do dołu śliwki i posyp je brązowym cukrem.
8. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni (opcja pieca góra-dół).
9. Podawaj wystudzone i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz