porcji: 16 poziom: łatwy czas: 60 min
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- szklanka mleka
- cukier brązowy do posypania owoców
- cukier puder do posypania ciasta
- kilo śliwek
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i wymieszaj z cukrem.
2. W drugiej misce połącz mleko z jajkami.
3. W garnuszku roztop czekoladę z masłem i zostaw do ostygnięcia.
4. Śliwki umyj, wypestkuj i podziel na pół.
5. Połącz za pomocą łyżki produkty sypkie z roztopioną czekoladą i masą jajeczną.
6. Wszystko wylej na blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na wierzch układaj skórką do dołu śliwki i posyp je brązowym cukrem.
8. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni (opcja pieca góra-dół).
9. Podawaj wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz