poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Sernik z owocami lata i kruszonką

Pyszny, lekko wilgotny sernik z owocami lata i kruszonką. Owoce można zmieniać, dlatego warto dodać ten przepis do ulubionych.


porcji: 12   poziom: łatwy   czas: 2,5 godziny

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła zimnego
  • 80 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego (U mnie Włoszczowa)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g owoców lata - jagody, maliny, truskawki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier, mleko. Zagniatamy kruszonkę. Dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce przez godzinę.
2. Blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wysypujemy jedną część ciasta.
3. Kruszonkę pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni opcja pieca góra - dół.
Masa serowa:
4. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser, jajka, cukier, mąkę pszenną miksujemy dokładnie, ale krótko, żeby zbytni nie napowietrzać. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
5. Owoce umyte, odszypułkowane mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na masę serową.
6. Na wierzch trzemy pozostałą kruszonkę, bądź po prostu rozgniatamy ją dłońmi.
7. Całość pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni opcja piecza góra dół.
8. Schładzamy w wyłączonym piekarniku.

Całość można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz