Sernik z jogurtu greckiego to propozycja lekkiego sernika, bez sera! Ciasto smakuje całkiem podobnie jak sernik, choć jego konsystencja jest delikatna jak pianka. ważne jest, aby ciasto było pieczone w kąpieli wodnej, która ułatwia równomierne wyrastanie bez pęknięć.
czas : 120 minut + noc
porcji: 12 szt. poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto kruche:
·
80g mąki pszennej
·
20g kakao
·
50g masła
·
50g cukru pudru
·
1 żółtko
Masa:
·
500g jogurtu greckiego
·
1op. budyniu śmietankowego
·
3 jajka
·
50g cukru pudru
·
Skórka tarta z pomarańczy
·
Szczypta soli
Krok po kroku
Ciasto:
1.
Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy
zimne masło, cukier i żółtko.
2.
Siekamy i szybko zagniatamy.
3.
Ciasto chłodzimy przez około 1
godzinę w lodówce.
4.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
cienko.
5.
Spód tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem.
6.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy w
200 stopniach przez 15 minut.
7.
Upieczone ciasto wyciągamy do
wystygnięcia.
Masa:
1.
Składniki powinny być temperatury
pokojowej.
2.
Białka oddzielamy od żółtka i
ubijamy z szczyptą soli.
3. Pod koniec ubijania dodajemy
partiami cukier, dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
4. Żółtka lekko miksujemy, dodajemy
jogurt grecki i proszek budyniowy oraz skórkę pomarańczy.
5.
Wszystko miksujemy do połączenia
się składników.
6.
Do gotowej masy serowej dodajemy
partiami białka i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
7.
Masę wylewamy do kruche ciasto i
wyrównujemy.
8.
Na dół piekarnika wstawiamy
naczynie z gorącą wodą.
9.
Wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-80
minut w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.
10. Po godzinie możemy sprawdzić czy
sernik się upiekł, jeśli nie pozostawiamy go jeszcze na 10-20 minut.
11. Upieczony sernik zostawiamy w
wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
12. Po ostygnięciu zostawiamy w lodówce
na całą noc.
wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuń