niedziela, 18 września 2016

Sernik z jogurtu greckiego z nutą pomarańczy

Sernik z jogurtu greckiego to propozycja lekkiego sernika, bez sera! Ciasto smakuje całkiem podobnie jak sernik, choć jego konsystencja jest delikatna jak pianka. ważne jest, aby ciasto było pieczone w kąpieli wodnej, która ułatwia równomierne wyrastanie bez pęknięć.


czas : 120 minut + noc          porcji: 12 szt.                    poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto kruche:
·        80g mąki pszennej
·        20g kakao
·        50g masła
·        50g cukru pudru
·        1 żółtko
Masa:
·        500g jogurtu greckiego
·        1op. budyniu śmietankowego
·        3 jajka
·        50g cukru pudru
·        Skórka tarta z pomarańczy
·        Szczypta soli

Krok po kroku

Ciasto:
1.     Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko.
2.     Siekamy i szybko zagniatamy.
3.     Ciasto chłodzimy przez około 1 godzinę w lodówce.
4.     Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko.
5.     Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem.
6.     Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
7.     Upieczone ciasto wyciągamy do wystygnięcia.
Masa:
1.     Składniki powinny być temperatury pokojowej.
2.     Białka oddzielamy od żółtka i ubijamy z szczyptą soli.
3.   Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
4.  Żółtka lekko miksujemy, dodajemy jogurt grecki i proszek budyniowy oraz skórkę pomarańczy.
5.     Wszystko miksujemy do połączenia się składników.
6.     Do gotowej masy serowej dodajemy partiami białka i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
7.     Masę wylewamy do kruche ciasto i wyrównujemy.
8.     Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą.
9.     Wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-80 minut w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.
10.     Po godzinie możemy sprawdzić czy sernik się upiekł, jeśli nie pozostawiamy go jeszcze na 10-20 minut.
11.      Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
12.      Po ostygnięciu zostawiamy w lodówce na całą noc.



1 komentarz: