Składniki:
- Biszkopt (x 6)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- barwniki - żółty, zielony, czerwony, pomarańczowy, niebieski, fioletowy
- Krem:
- 800 ml śmietany 36%
- 500 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- aromat migdałowy
- Nakropek
- szklanka wody z cytryną
- Ponadto:
- lentinki
- rurki z kremem
Tort składa się z 6 biszkoptów o różnych kolorach. Każdy biszkopt należy przygotować osobno, dlatego podane składniki na placki musicie pomnożyć przez 6.
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Czynności powtórzyć razy 6
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
2. Następnie wsypujemy partiami cukier, tak aby przed każdym dosypaniem poprzednia porcja się rozpuściła.
3. Kolejno dodajemy po żółtku i ucieramy na najniższych obrotach.
4. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i barwnik. Mieszamy łyżką.
5. Mąkę wsypujemy do jajek i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
6. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm.
7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
8. Zostawiamy do wystygnięcia
Krem:
9. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i aromatem.
10. Dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
11. Krem dzielimy na 6 części
Podanie:
12. Na dno patery układamy biszkopt (zaczynamy od fioletowego, kolejne to niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty) i lekko kropimy wodą z sokiem. Wykładamy cienką warstwę kremu i postępujemy podobnie z kolejnymi kolorami.
13. Boki i wierzch również smarujemy cienko kremem.
14. Tort ozdabiamy według uznania. U mnie to były tęczowe lentinki i rurki z kremem.
robi wrażenie,pyszny tort :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Zachęcamy do wypróbowania, bo warto.
UsuńPiękny tort!
OdpowiedzUsuńSporo pracy, ale efekt niesamowity!
:)
To racja. Efekt jest super, a my się na jego widok cieszyłyśmy jak małe dzieci :)
Usuń