środa, 14 września 2016

Tort tęczowy

Przedstawiam Wam tęczowy tort - idealny na dziecięce przyjęcia. Fakt, jest pracowity, ale podczas pieczenia jednego biszkoptu można przygotować kolejny. Krem robi się ekspresowo, a przekładanie ciasta jest bardzo przyjemne dla oka. Dzieciaki ucieszą się z żywych kolorów, a ciasto posmakuje każdemu. Ja jestem bardzo dumna z tego ciasta i zrobienie go jak i spożycie sprawiło mi wiele radości.



porcji: 20  poziom: średni  czas: 90 minut + czas pieczenia

Składniki:

  • Biszkopt (x 6)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwniki - żółty, zielony, czerwony, pomarańczowy, niebieski, fioletowy
  • Krem:
  • 800 ml śmietany 36%
  • 500 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • Nakropek
  • szklanka wody z cytryną
  • Ponadto:
  • lentinki
  • rurki z kremem
Tort składa się z 6 biszkoptów o różnych kolorach. Każdy biszkopt należy przygotować osobno, dlatego podane składniki na placki musicie pomnożyć przez 6.

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Czynności powtórzyć razy 6
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
2. Następnie wsypujemy partiami cukier, tak aby przed każdym dosypaniem poprzednia porcja się rozpuściła.
3. Kolejno dodajemy po żółtku i ucieramy na najniższych obrotach.
4. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i barwnik. Mieszamy łyżką.
5. Mąkę wsypujemy do jajek i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
6. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm.
7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
8. Zostawiamy do wystygnięcia


Krem:
9. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i aromatem.
10. Dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
11. Krem dzielimy na 6 części

Podanie:
12. Na dno patery układamy biszkopt (zaczynamy od fioletowego, kolejne to niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty) i lekko kropimy wodą z sokiem. Wykładamy cienką warstwę kremu i postępujemy podobnie z kolejnymi kolorami.
13. Boki i wierzch również smarujemy cienko kremem.
14. Tort ozdabiamy według uznania. U mnie to były tęczowe lentinki i rurki z kremem.











4 komentarze:

  1. robi wrażenie,pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Zachęcamy do wypróbowania, bo warto.

      Usuń
  2. Piękny tort!
    Sporo pracy, ale efekt niesamowity!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja. Efekt jest super, a my się na jego widok cieszyłyśmy jak małe dzieci :)

      Usuń