sobota, 10 września 2016

Bułki żytnie z płatkami owsianymi


Idealne na zdrowe, pożywne śniadanie. Bułki możesz nastawić wieczorem a rano upiec żeby były cieplutkie na śniadanko. Albo upiec wieczorem a rano wziąć ze sobą do pracy, szkoły. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.

sztuk: 4    czas przygotowania: 140 min      poziom: łatwy

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki płatków owsianych + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • jajko
1. 1/4 szklanki płatków owsianych, miód, masło i sól przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
2. Z drożdży i wody zrób rozczyn i odstaw na 15 minut.
3. Do miski przesyp mąki, siemię lniane. Następnie przełóż rozczyn drożdżowy, płatki owsiane i ugniataj na gładkie i elastyczne ciasto. Może to dość czasu potrwać.
4. Zostaw do podwojenia objętości na ok. 60 minut w ciepłym miejscu.

 

Dla maszynkowców:
Do automatu na dno wlej składniki płynne (łącznie z płatkami owsianymi), następnie dodaj suche i na wierzch drożdże. Nastaw na wyrastanie. U mnie trwa to 1:50 h.
5. Następnie podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich bułki.
6. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
7. Piecz 15 minut w 180 stopniach funkcja pieca góra dół.
Smacznego.


1 komentarz:

  1. Pyszna i zdrowa wersja bułek. Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Na moim blogu niedawno również pojawił się przepis na podobne bułki :)

    OdpowiedzUsuń