poniedziałek, 31 października 2016

Makaron z małżami

Małże najlepiej podawać z czosnkiem i pietruszką. Wtedy smaki się świetnie łączą. Danie to idealnie nadaje się na randkę lub uroczystą kolację.


czas : 30 minut          porcji: 4                    poziom: łatwy

Składniki:

  • 150g mkaronu tagliatelle
  • 1 op. małży z masłem, czosnkiem i pietruszką (Lidl)
  • Pęczek pietruszki
  • Oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Krok po kroku:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Małże przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza wkładamy małże i pieczemy 12 minut.
  3. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. 
  4. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wyciskamy czosnek i chwilę podsmażamy. 
  5. Dodajemy pietruszkę i mieszamy z przygotowanym makaronem. 
  6. Dodajemy upieczone małże i podajemy z białym winem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz