wtorek, 1 listopada 2016

Ciastka potrójnie czekoladowe

Idealne, czekoladowe, chrupiące ciasteczka. Idealne do ciepłego mleka lub do kawy. Przepis inspirowany blogiem mojewypieki.com


ilość: 32 sztuki    poziom: łatwe   czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 185 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady białej
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem.
2. Dodać jajko i nadal ucierać.
3. Kolejno dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i posiekaną czekoladę. Wymieszać mikserem.
4. Z ciasta formować małe kulki (brałam nadzienia wielkości orzecha włoskiego). Układać na blaszce i lekko spłaszczać. Układać na blaszce z dość dużymi odstępami, ponieważ ciastka się rozpłaszczają i dość rosną.
5. Piec w 170 stopniach przez 10 minut.
6. Podawać wystudzone.

Smacznego.





przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz