porcji: 12 poziom: łatwy czas przygotowania: 30 min + czas chłodzenia
Składniki:
- Na biszkopt:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 60 g cukru drobnego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na krem:
- 200 g śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- 4 szyszki z ryżu preparowanego (albo 4 garście ryżu preparowanego)
- łyżka cukru pudru
- Ponadto:
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki syropu malinowego
- 40 g galaretki czerwonej
- maliny
Przygotowanie:
Biszkopt
1. Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dosypujemy łyżka po łyżce cukier, tak żeby całkowicie się rozpuścił.
2. Następnie dodajemy żółtko i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka czyli ok. 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
7. Dodajemy do niej łyżka po łyżce mascarpone i całość łączymy.
8. Na koniec wsypujemy ryż lub dodajemy pokruszone szyszki. Całość łączymy za pomocą szpatułki.
9. Galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody wskazanej na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia.
10. W wodzie rozpuszczamy syrop malinowy
Sposób podania:
Biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączamy syropem malinowym. Na to wykładamy krem z ryżem. Górę ciasta ozdabiamy malinami i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz