czwartek, 24 listopada 2016

Lekki torcik z ryżem preparowanym

Szybki i lekki torcik akurat na ciepłe dni. Z danego przepisu wychodzi 12 małych porcji. Małych to znaczy wystarczających, żeby zjeść coś słodkiego do kawy. Jest wystarczająco elegancki, żeby podać na urodziny.


porcji: 12   poziom: łatwy   czas przygotowania: 30 min + czas chłodzenia

Składniki:
  • Na biszkopt:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g cukru drobnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 szyszki z ryżu preparowanego (albo 4 garście ryżu preparowanego)
  • łyżka cukru pudru
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 40 g galaretki czerwonej
  • maliny

Przygotowanie:
Biszkopt
1. Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dosypujemy łyżka po łyżce cukier, tak żeby całkowicie się rozpuścił.
2. Następnie dodajemy żółtko i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka czyli ok. 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
7. Dodajemy do niej łyżka po łyżce mascarpone i całość łączymy.
8. Na koniec wsypujemy ryż lub dodajemy pokruszone szyszki. Całość łączymy za pomocą szpatułki.

9. Galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody wskazanej na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia.
10. W wodzie rozpuszczamy syrop malinowy

Sposób podania:

Biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączamy syropem malinowym. Na to wykładamy krem z ryżem. Górę ciasta ozdabiamy malinami i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz