Czas: 30 min poziom: łatwy ilość: 2 słoiki
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 350 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwek zielonych bez pestek
2. Na drugiej łyżce masła szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i dokładnie podgrzewamy.
4. Do malaksera dodajemy wątróbkę, cebulę z czosnkiem, wodę z patelni (która ma pochłonąć wszystko co zostało na niej, czyli całą esencję), tymianek.
5. Zostawiamy do wystygnięcia a następnie miksujemy na gładką masę.
6. Kolejno dodajemy roztopione 175 g masła, sól i pieprz. Ponownie wszystko miksujemy.
7. Ostatni etap to dodajemy śmietanę i ponownie krótko miksujemy.
8. Oliwki kroimy w krążki i dodajemy do pasztetu. Już delikatnie mieszamy łopatką.
9. Całość przelewamy do słoików i polewamy wierzch roztopionym, klarowanym masłem.
10. Ozdabiamy oliwkami i zostawiamy do stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz