niedziela, 20 listopada 2016

Parfait z wątróbki drobiowej z oliwkami

Przepis pochodzi z programu "ABC gotowania" emitowanego na kanale Kuchnia +. Lekko go zmodyfikowałam poprzez dodanie oliwek, które idealnie pasują. Alternatywa dla kupnych pasztetów, które zawierają wiele chemicznych dodatków. Dlatego polecam zrobić je samemu.



Czas: 30 min     poziom: łatwy   ilość: 2 słoiki

Składniki:
  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 350 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwek zielonych bez pestek
1. Umyte i oczyszczone wątróbki smażymy krótko (tak aby w środku nadal zostały różowe) na łyżce masła.
2. Na drugiej łyżce masła szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i dokładnie podgrzewamy.
4. Do malaksera dodajemy wątróbkę, cebulę z czosnkiem, wodę z patelni (która ma pochłonąć wszystko co zostało na niej, czyli całą esencję), tymianek.
5. Zostawiamy do wystygnięcia a następnie miksujemy na gładką masę.
6. Kolejno dodajemy roztopione 175 g masła, sól i pieprz. Ponownie wszystko miksujemy.
7. Ostatni etap to dodajemy śmietanę i ponownie krótko miksujemy.
8. Oliwki kroimy w krążki i dodajemy do pasztetu. Już delikatnie mieszamy łopatką.
9. Całość przelewamy do słoików i polewamy wierzch roztopionym, klarowanym masłem.
10. Ozdabiamy oliwkami i zostawiamy do stężenia.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz