czas: 30 min porcja: 900 ml poziom: średni
Składniki:
- 400 g orzechów ziemnych solonych (+ ew. 2 łyżki oliwy z oliwek)
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g czekolady gorzkiej
- 400 g masy kajmakowej
Jeśli będzie ciężko uzyskać konsystencję masła można dodać oliwę.
2. Orzechy laskowe również prażymy na patelni. Przekładamy na ścierkę i pocieramy tak,
aby pozbyć się brązowych osłonek. Następnie również miksujemy na pył.
3. Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej i dodajemy do niej orzechy. Dokładnie mieszamy.
4. Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy.
5. Do słoika wkładamy warstwami kremy: masło orzechowe, masę czekoladową, masę kajmakową.
I tak do końca składników.
Mi wyszły 2 słoiki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz