poniedziałek, 28 listopada 2016

Krem snickers

Kolejna moja propozycja na domowy krem do chleba. Połączenie masła orzechowego, masy kajmakowej i kremu z orzechami laskowymi. Spróbujcie.



czas: 30 min     porcja: 900 ml         poziom: średni

Składniki:
  • 400 g orzechów ziemnych solonych (+ ew. 2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy kajmakowej


1. Orzechy ziemne solone prażymy na patelni i miksujemy na masło za pomocą malaksera.
Jeśli będzie ciężko uzyskać konsystencję masła można dodać oliwę.
2. Orzechy laskowe również prażymy na patelni. Przekładamy na ścierkę i pocieramy tak,
aby pozbyć się brązowych osłonek. Następnie również miksujemy na pył.
3. Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej i dodajemy do niej orzechy. Dokładnie mieszamy.
4. Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy.
5. Do słoika wkładamy warstwami kremy: masło orzechowe, masę czekoladową, masę kajmakową.
I tak do końca składników.

Mi wyszły 2 słoiki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz