czwartek, 10 listopada 2016

Macedoński tort chałwowy

Tort zrobiony na podstawie przepisu z kuchni Lidla. Pyszny, puszysty, ciemny biszkopt przełożony delikatnym kremem angielskim i chałwą. Tort wręcz rozpływa się w ustach. jest dość pracochłonny, ale warto. Polecam!


porcji: 12        czas: 220 min      poziom: trudny

Składniki:

Na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Na krem angielski:
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 300 g białej czekolady
  • 450 g śmietany 30%
  • 250 g chałwy
Na poncz:
  • 80 ml wody
  • 60 g cukru
  • 30 ml wódki
Do dekoracji:
  • 2 opakowania kocich języczków
  • kakao


Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, powoli, porcjami dosypując cukier.
2. Następnie przełączamy mikser na najmniejsze obroty i dodajemy pojedynczo żółtka z olejem.
3. Wyłączamy mikser i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kako.
4.Wszystko szybko lecz delikatnie łączymy szpatułką, tak żeby ciasto nie opadło.
5. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm.
6. Pieczemy w 180 stopniach, grzałka górna i dolna przez ok 20 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patyk jest mokry to pieczemy dalej, aż będzie suchy.

Poncz:
7. Wodę z cukrem gotujemy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
8.  Następnie  dodajemy alkohol i mieszamy,

Krem:
9. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowego na puszystą masę za pomocą trzepaczki.
10. Mleko zagotowujemy i powoli dodajemy do utartych żółtek. Dokładnie mieszamy.
11. Masę przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Nadal ubijamy krem, aż będzie puszysty. Uwaga nie może się krem zagotować!
12. Masę przelewamy do miski i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
13. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
14. Następnie do lekko ciepłej masy jajecznej dodajemy powoli, porcjami śmietanę i delikatnie mieszamy, aż powstanie puszysty krem.
15. Krem dzielimy na 3 części.

Podanie:
16. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty i wkładamy na dno tortownicy.
17. Placek kropimy ponczem i wylewamy pierwszą część kremu i posypujemy pokruszoną chałwą.
18. Następnie układamy drugi biszkopt, skrapiamy go ponczem, wylewamy krem i posypujemy go pozostałą częścią chałwy.
19. Tort zalewamy pozostałą częścią kremu, wygładzamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut, następnie przekładamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
20. Po upływie tego czasu tort wyciągamy z lodówki, wyjmujemy go z tortownicy lub rantu tortowego i dekorujemy (już na paterze) dookoła czekoladowymi języczkami. Tort z wierzchu posypujemy kakao, dekorujemy kawałkami chałwy.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz