porcji: 12 czas: 220 min poziom: trudny
Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Na krem angielski:- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 300 g białej czekolady
- 450 g śmietany 30%
- 250 g chałwy
- 80 ml wody
- 60 g cukru
- 30 ml wódki
- 2 opakowania kocich języczków
- kakao
Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, powoli, porcjami dosypując cukier.
2. Następnie przełączamy mikser na najmniejsze obroty i dodajemy pojedynczo żółtka z olejem.
3. Wyłączamy mikser i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kako.
4.Wszystko szybko lecz delikatnie łączymy szpatułką, tak żeby ciasto nie opadło.
5. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm.
6. Pieczemy w 180 stopniach, grzałka górna i dolna przez ok 20 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patyk jest mokry to pieczemy dalej, aż będzie suchy.
Poncz:
7. Wodę z cukrem gotujemy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
8. Następnie dodajemy alkohol i mieszamy,
Krem:
9. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowego na puszystą masę za pomocą trzepaczki.
10. Mleko zagotowujemy i powoli dodajemy do utartych żółtek. Dokładnie mieszamy.
11. Masę przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Nadal ubijamy krem, aż będzie puszysty. Uwaga nie może się krem zagotować!
12. Masę przelewamy do miski i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
13. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
14. Następnie do lekko ciepłej masy jajecznej dodajemy powoli, porcjami śmietanę i delikatnie mieszamy, aż powstanie puszysty krem.
15. Krem dzielimy na 3 części.
Podanie:
16. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty i wkładamy na dno tortownicy.
17. Placek kropimy ponczem i wylewamy pierwszą część kremu i posypujemy pokruszoną chałwą.
18. Następnie układamy drugi biszkopt, skrapiamy go ponczem, wylewamy krem i posypujemy go pozostałą częścią chałwy.
19. Tort zalewamy pozostałą częścią kremu, wygładzamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut, następnie przekładamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
20. Po upływie tego czasu tort wyciągamy z lodówki, wyjmujemy go z tortownicy lub rantu tortowego i dekorujemy (już na paterze) dookoła czekoladowymi języczkami. Tort z wierzchu posypujemy kakao, dekorujemy kawałkami chałwy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz