Składniki:
- 200 g wątróbki drobiowej
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 ziemniaki
- dwie garście kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
2. Podsmaż na rozgrzanym oleju - ale uwaga, krótko, tylko żeby obsmażyć na zewnątrz. Dojdzie ona w sosie. Mięso ściągnij z patelni.
3. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię. Podsmaż do miękkości.
4. Do cebuli dodaj śmietanę i przypraw solą i pieprzem do smaku. Wrzuć do sosu wątróbkę i chwilę podduś, żeby mięso doszło i nabrało smaków sosu.
5. Ziemniaki obierz i ugotuj z odrobiną soli do miękkości.
6. Kapustę kiszoną poszatkuj i wymieszaj z potartą na grubych oczkach marchewką. Dodaj oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Dokładnie wymieszaj.
7. Wątróbkę podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz