wtorek, 15 listopada 2016

Wątróbka drobiowa z sosem śmietanowym z czerwoną cebulą

Podroby nie są takie złe, trzeba tylko umieć je odpowiednio zrobić. Nasz przepis na wątróbkę w sosie cebulowo-śmietanowym jest pyszny. Delikatne mięso i delikatny sos. Do tego ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej. Pyszności!


poziom: łatwy   porcji: 2     czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 ziemniaki
  • dwie garście kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
1. Wątróbkę umyj i usuń błonki.
2. Podsmaż na rozgrzanym oleju - ale uwaga, krótko, tylko żeby obsmażyć na zewnątrz. Dojdzie ona w sosie. Mięso ściągnij z patelni.
3. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię. Podsmaż do miękkości.
4. Do cebuli dodaj śmietanę i przypraw solą i pieprzem do smaku. Wrzuć do sosu wątróbkę i chwilę podduś, żeby mięso doszło i nabrało smaków sosu.
5. Ziemniaki obierz i ugotuj z odrobiną soli do miękkości.
6. Kapustę kiszoną poszatkuj i wymieszaj z potartą na grubych oczkach marchewką. Dodaj oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Dokładnie wymieszaj.
7. Wątróbkę podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz