czas przygotowania: 80 minut porcji: 12 poziom: średni
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g markizów
- 40 g miękkiego masła
- Masa serowa:
- 300 g orzechów pistacjowych obranych (tj. ok 600 g z łupinami)
- 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 jajka
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera twarogowego
- Polewa:
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- garść orzeszków do posypania
Ciasto:
1. Markizy i masło przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
2. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Ciasto wysypać na papier i lekko dognieść. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Sernik:
4. Pistacje zmielić na lekko grudkowatą masę (powinien trochę wytrącić się tłuszcz, ale nie za dużo).
5. Dodać mleko skondensowane i połączyć na krem.
6. Następnie wbijać po jednym jajku, dokładnie zmiksować.
7. Na koniec dodać sery i wszystko dokładnie połączyć.
8. Piec przez 60 minut w 150 stopniach. Studzić w stygnącym piekarniku, żeby sernik nie opadło.
9. Przełożyć na 12 godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Po tym czasie przygotować polewę.
10. Śmietanę lekko zagotować i dodać pokruszona czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszać.
11. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.
12. Sernik posmarować polewą, a boki boki i górę posypać posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz