Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- garść żółtej fasolki
- 2/3 szklanki bulionu/wody
- 4 plastry boczku
- 6 plastrów suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 kurkumy
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek.
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
- W misce mieszamy olej i przyprawy oraz starty czosnek.
- Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Fasolkę żółtą myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Mięso podsmażamy na patelni, tak aby się zarumieniło z każdej strony.
- Po podsmażeniu dolewamy bulion/wodę i dusimy ok 5 min.
- W osobnym naczyniu mieszamy odrobinę bulionu, z patelni, z śmietaną.
- Dolewamy do mięsa.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię pod koniec gotowania.
- Jeśli sos jest zbyt płynny możemy dodać mąkę. Mieszamy i zagotowujemy.
- Danie dekorujemy żółtą fasolką, podsmażonym boczkiem oraz drobno poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz