poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową


porcji: 4   poziom: łatwy  czas: 45 minut

Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • garść żółtej fasolki
  • 2/3 szklanki bulionu/wody
  • 4 plastry boczku
  • 6 plastrów suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z  błonek i chrząstek.
  2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
  3. W misce mieszamy olej i przyprawy oraz starty czosnek.
  4. Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. Fasolkę żółtą myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy.
  6. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  7. Mięso podsmażamy na patelni, tak aby się zarumieniło z każdej strony.
  8. Po podsmażeniu dolewamy bulion/wodę i dusimy ok 5 min.
  9. W osobnym naczyniu mieszamy odrobinę bulionu, z patelni, z śmietaną. 
  10. Dolewamy do mięsa.
  11. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię pod koniec gotowania.
  12. Jeśli sos jest zbyt płynny możemy dodać mąkę. Mieszamy i zagotowujemy.
  13. Danie dekorujemy żółtą fasolką, podsmażonym boczkiem oraz drobno poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz