piątek, 16 grudnia 2016

Tort z gruszkami i kajmakiem


porcji: 16  poziom: łatwy  czas przygotowania: 75 minut + czas chłodzenia

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka masy kajmakowej
  • 500 g sera mascarpone + 250 g
  • 200 g śmietany 30% + 200 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • gruszka + cukier
  • 1/2 szklanki wody + 2 łyżki likieru migdałowego
  • puszka gruszek w syropie
Wykonanie biszkoptu:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
2. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż całkowicie się rozpuści.
3. Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy na najmniejszych obrotach, tak żeby dokładnie się wymieszały.
4. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy całość delikatnie za pomocą szpatułki.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół.
6. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 16 cm. i pieczemy ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Po ostygnięciu dzielimy biszkopt na 3 blaty.
Wykonanie kremu kajmakowego:
8. 200 g śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy 500 g mascarpone, 400 g kajmaku i dokładnie łączymy całość. Krem dzielimy na 2 części.
9. Gruszki z syropu odsączamy i kroimy w dość dużą kostkę. Dzielimy na 2 części.
Wykonanie kremu migdałowego:
10. 200 g śmietany ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy 250 g mascarpone i aromat migdałowy. Całość dokładnie łączymy.
Wykonanie nakropka:
11. Wodę łączymy z likierem.
Wykonanie chipsów z gruszki:
12. Gruszki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy za pomocą noża w bardzo cienkie plastry. Posypujemy cukrem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja góra - dół przez ok 30 minut. Po 15 minutach obróćcie na drugą stronę.
Podanie:
Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat biszkoptu. Dokładnie nasączamy. Na to wykładamy 1/2 masy kajmakowej i dokładnie rozkładamy gruszki. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i postępujemy dokładnie tak jak z pierwszym. Całość przykrywamy trzecim ciastem i również nasączamy. Boki i wierzch smarujemy kremem migdałowym. Boki również ozdabiamy suszonymi gruszkami. Zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Piękną ozdobę z czekolady w postaci Kubusia Puchatka i Tygryska przygotował mój Mąż Marcin. Dziękujemy!





2 komentarze:

  1. Jest cudowny! A smakować musiał wprost niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :-) zachęcamy do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń