porcji: 2 czas: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 4 tortille
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g żółtego sera potartego
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- sól, pieprz, kolendra, majeranek, czosnek, papryka ostra
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy na patelnię mięso mielone i przyprawy. Dokładnie podsmażamy.
3. W garnuszku rozpuszczamy koncentrat w wodzie i zalewamy nim mięso. Dusimy tak długo, aż sos zgęstnieje i odparuje.
4. Do mięsa dodajemy fasolę i kukurydzę. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy.
5. Tortille kładziemy na grilu elektrycznym bądź patelni. Posypujemy żółtym serem. Na to kładziemy sos z mięsem i warzywami, na wierzch ponownie sypiemy ser i przykrywamy drugim plackiem. Zamykamy grill bądź przykrywamy patelnię i czekamy, aż ser się roztopi.
Najlepiej to danie przygotować na grillu elektrycznym ponieważ z obu stron będą placki upieczone. Natomiast jeśli wykorzystamy do tego patelnię, wówczas będziemy musieli odwrócić tortille, co może być trudne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz