środa, 7 grudnia 2016

Quesadilla z mięsem mielonym

Quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Ale jako, że Polacy uwielbiają przerabiać tradycyjne dania obcych kuchni, my także zrobiłyśmy własną wersję quesadilli. Mamy nadzieję, że Wam posmakuje.


porcji: 2      czas: 30 min     poziom: łatwy

Składniki:

  • 4 tortille
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g żółtego sera potartego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz, kolendra, majeranek, czosnek, papryka ostra
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy na patelnię mięso mielone i przyprawy. Dokładnie podsmażamy.
3. W garnuszku rozpuszczamy koncentrat w wodzie i zalewamy nim mięso. Dusimy tak długo, aż sos zgęstnieje i odparuje.
4. Do mięsa dodajemy fasolę i kukurydzę. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy.
5. Tortille kładziemy na grilu elektrycznym bądź patelni. Posypujemy żółtym serem. Na to kładziemy sos z mięsem i warzywami, na wierzch ponownie sypiemy ser i przykrywamy drugim plackiem. Zamykamy grill bądź przykrywamy patelnię i czekamy, aż ser się roztopi.

Najlepiej to danie przygotować na grillu elektrycznym ponieważ z obu stron będą placki upieczone. Natomiast jeśli wykorzystamy do tego patelnię, wówczas będziemy musieli odwrócić tortille, co może być trudne.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz