Szybko się robi, a jakie efektowne. Fakt, musisz poczekać trochę czasu zanim beza wyschnie, ale warto. Na zewnątrz jest chrupka, w środku piankowa. Do tego krem śmietankowy i lekko kwaśny dżem z czerwonej porzeczki. Idealnie komponujące się składniki. Smacznego!
porcji: 12 poziom: łatwy czas: 30 min. + czas pieczenia
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 400 g śmietany 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- słoik dżemu z czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na pianę z szczyptą soli.
2. Dodawać łyżka po łyżce cukier, aż powstanie błyszcząca, gęsta masa.
3. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i dokładnie wymieszać.
4. Na dwie blaszki wyłożyć papier do pieczenia i narysować na każdym okrąg wielkości talerza obiadowego.
5. Gotową masę wyłożyć na wzór okręgów.
6. Piec nagrzać do 120 stopni z termoobiegiem i suszyć blaty przez 2 godziny.
7. Po tym czasie wyłączyć piec i zostawić na noc.
8. Przed podaniem tortu przygotować krem.
9. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
10. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.
11. Masę podzielić na dwie części.
Sposób podania:
12. Na blat bezowy wyłożyć 1/2 masy śmietankowej. Na to wyłożyć dżem z czerwonej porzeczki. Przykryć kolejnym blatem bezowym i znów krem i dżem.
Smacznego!
Uwaga! Krem należy wyłożyć na blaty bezowe przed samym podaniem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz